Utropen på tåg

Sitter på ett höghastighetståg. Imorgon skall jag hålla en kurs och jag lyssnar just nu på en mycket intressant föreläsning. Jag förbereder mig för morgondagens arbete. Tågresan tar 3 timmar och jag försöker använda tiden på ett “bra” sätt. “Bra” för mig innebär oftast att jag läser på, går igenom övningar, går igenom upplägg, blir av med administrativt arbete, … Jag har ett par brusreducerande hörlurar som dessutom tar bort mycket av bruset runt omkring. Ugnen maten värms i, fläktar, …

I stora drag trivs jag kanon i SJ:s förstaklasssitsar: det är rymligt; det är oftast lugnt så man kan sitta och tänka utan att bli störd; man kan bli serverad mat. Bäst av allt är att det faktiskt är ganska ostörd tid - jag bestämmer själv hur jag använder mina tre timmar från det att jag kliver på till att jag kliver av. Jag, min plats, mina hörlurar - det är min bubbla och till skillnad från flyget så behöver jag inte upp och hoppa varje halvtimma för att byta transportsätt, stänga av dator pga landning, … Så jag giller att åka tåg, det är nästan perfekt. Nästan.

Emellanåt kommer nämligen ett hemskt högljutt system igång. Både lokförare och ombordpersonal skall nämligen meddela:

  • du har stigit på ett tåg mot X, tåget avgår Y, tåget gör uppehåll i Z, tåget har nummer N, vagnarna står i ordning A till Ö
  • tåget har tysta avdelningar som återfinns i J och K
  • det finns bistro ombord och där serveras mat
  • det finns bistro ombord och där serveras alkohol
  • enligt svensk lagstiftning får passegare på detta tåg ej intaga medhavd alkohol, eftersom SJ har “fullständiga rättigheter”
  • “Ett tåg från Malmö ligger före oss, så vi kanske inte får komma in i tid”
  • resande som byter i Herrljunga mot P kan ta buss, tåg, taxi, … och de som skall till Q kan ta buss, tåg, taxi, …
  • bistron stänger vid ett visst klockslag, 10 minuter innan tåget når slutstation, brukar det vara
  • avstigning sker på vänster sida i tågets färdriktning

Push-system i dess värsta form. All information till alla. Majoriteten av information är helt uppenbar (avstigningssidan t ex). Går inte att stänga av. Det går inte att vara ostörd. Undrar om det är tystare i tyst avdelning.

This work by Fredrik Wendt is licensed under CC by-sa.