Velleman Vertex K8400 Adventures

This one’s in Swedish, a re-post of a post on Facebook.


Jag har kört ca 60 mindre utskrifter med OctoPi till min Velleman K8400. Det har fungerat fint och jag använder en RPi-camera för att se skrivytan och se hur utskriften mår/går på distans.

I helgen fick jag dock ett fel som hänt två gånger tidigare under mina snart tre månader med skrivaren: Communication lost. Detta var en print som skulle ta knappt 4 timmar, ca 2 var avklarade.

Jag tryckte “Reconnect” och efter att den lyckats ansluta OctoPi till skrivaren igen så var jag (tydligen) ogenomtänkt med att återställa skrivhuvudet, och lyckades nolla både XY först och sedan Z. Helt ärligt vill jag minnas att jag skickade iväg: Home XY (Home-knappen på tangentbordet), sänk Z 5 steg (PageDown). Resultatet blev dock ett annat (som jag inte tänker utreda mer, jag kan kom åt PageUp istället för PageDown) att printen fastnade i skrivhuvudet och när HomeXY körde så började den istället dra i utskriften och därmed också glasplattan osv. Printhuvudet trycktes ned mot utskriften, så hårt att den del som överför vridmoment från Z-motor till stålstaven knäcktes.

Skrivaren står på kontoret som ligger 200 meter från där jag bor. Jag hade nu ett 200 grader varmt skrivhuvud nedsänkt i snabbt smältande PLA. Det började komma lite vit rök. Min puls var inte normal och jag var riktigt orolig över att det skulle fatta eld.

Sedan tidigare har jag en annan raspberry pi (kallad OfficePi) i samma utrymme som har en ansluten Tellstick. Skrivare, OctoPi samt led-lister från IKEA sitter bakom var sin brytare som kan styras med tellsticken. Jag har också en webbkamera ansluten till min “kontorsdator” som är monterad en meter över skrivaren. Där har jag haft koll på hur filamentrullen rör sig, och kan se om de tre RF-brytarna är på eller av.

Jag stängde helt enkelt av skrivaren på distans med hjälp av OfficePi, såg att RF-brytaren slocknade, konstaterade att inget verkade ha fattat eld än så länge. Fick ur mig ett “Lisa, ta barnen” (och enligt min dotter, skall ett eller två “Faan” ha lämnat min mun, men det minns jag inte X-D). Slängde på mig en jacka, tog sparkcykeln och skyndade över så fort jag kunde.

Det hela gick bra, förutom att jag behöver ersättningsdel till Z-axeln (beställd från en norsk butik).

LÄRDOM 1: Det var väldigt skönt att kunna bryta strömmen. Då tillförs iaf ingen värme, men fläktarna slutar också snurra.

LÄRDOM 2: OfficePi skall jag ändra till att jobba över tråd (dvs reläer kontrollerade via GPIOs), då det ibland inte vill fungera 100-procentigt med RF-signaler.

Gällande Communication Lost

Jag har funderat på om det är USB-inställningar som strular.

Gällande ledigt utrymme …

så har jag haft minneskortet fullt (0 bytes ledigt, timelaps-bilder) och printen har fortsatt utan problem. Det jag upptäckte när det började bli fullt på kortet var att IO-waiten i Raspberryn började spika emellanåt, så jag fick klumpar av filament utmed utskriften helt enkelt pga att gcode-instruktioner inte kom iväg i tillräckligt strid ström.

Dessvärre har den officiella firmwaren till Velleman K8400 en bugg som gör att man inte kan säga åt - på distans - att skriva ut från dess egna SD-kort. Hade Arduino IDE stöttat kompilering utan GUI så hade jag haft en pipeline uppe som producerat ny firmware kontinuerligt. Jag har inte kollat på att sätta upp make, gcc etc själv, men det skall gå. Sidospårets syfte: jag har haft 0 problem med utskrifter som gått från skrivarens egna SD-kort, men ett fåtal problem via Raspberryn och OctoPrint.

LÄRDOM 3: det kan nog vara värt att investera i att patcha officiella firmwaren, och få utskrifter att gå från skrivarens egna SD-kort istället för via USB från OctoPi.

Gällande IO-wait …

Jag körde igång en screen som körde watch sync, vilket alltså tvingar sync/wait av all uppbuffrad IO varannan sekund. Det tog bort alla bubblor pga att skrivaren inte fick gcode-kommandon fort nog.

Gällande OctoPi …

Taget från en annan Facebook-postning:

Jag köpte en Raspberry Pi Cam. Det kan jag INTE rekommendera. Fokusdjup är dåligt så jag/man ser inga detaljer.

Jag har kört med trådat nätverk, eftersom det är bättre prestanda och jag föredrar det och lite kabeldragning. Speciellt som skrivaren skulle stå på annan plats och jag vill kunna se vad som händer, och styra den. Då vill jag inte att Wifi skall strula, vara fullt i etern etc…

I övrigt är det sjukt smidigt med OctoPrint. Jag har dragit hem STL-filer från Thingiverse (trots deras hemska licens- och innehålssituation), laddat upp (dra och släpp) och sedan slicat automatiskt. Därefter tryckt på “Print”-knappen. Jag skrev i en annan tråd här att jag haft lite utmaningar med att skriva ut från OctoPi (och att det senaste var på väg att gå riktigt illa!) Vanligtvis går det felfritt (ca 60 utskrifter över tre månader, den längsta uppåt 8-9 timmar, de flesta kring 3-6 timmar). Jag har använt den gamla version av Cura som finns att installera på OctoPi:ens version av Debian. Den är gammal och konfiguration sker med en odokumenterad textfil, dvs det är svårt att veta vad man kan skriva i den och vad det betyder. fan=100 - är det 100% eller ett tal taget från skalan 0 till 256?

Jag har nyligen skaffat Simplify3D och har lyckats få ned printtiden från 11 timmar till 3 på den del som jag senast försökte med. Så en smartare/nyare slicer än den som finns att få via upstream repos i Debian är att rekommendera!

Jag använder Slack-kopplingen, men den är väldigt basal.

Over the air-uppdateringarna av OctoPrint har varit riktigt usla. Som den mjukvaruutvecklare jag är finns det en hel del att önska, men jag sponsrar ändå Gina med 10 USD som Patron varje månad.

Slutkläm: jag investerade i ett sätt att fjärrstyra skrivaren (en separat raspberry med tellstick) - det var guld värt!

Google Photos-album

This work by Fredrik Wendt is licensed under CC by-sa.